vineri, 17 septembrie 2010

History 101- Muzica Hip Hop

Pentru ca este un blog dedicat culturii Hip Hop-ului, ar fi bine sa incepem cu cateva informatii ce tin de istoria acestei arte si de oamenii care au avut un cuvant de spus in aparitia si dezvoltarea curentului.

Astfel, Hip Hop, s-a dezvoltat în comunitatile urbane incepand cu anii 1970.Crearea termenului hip hop este atribuită lui Keith Cowboy, un rapper ce canta cu Grandmaster Flash & the Furious Five. Desi Lovebug Starski, Keith Cowboy, și DJ Hollywood foloseau termenul cand acest gen de muzică era cunoscut ca disco rap, se crede că Keith Cowboy a creat acest termen in timp ce radea de un prieten care se inrolase in armata, cantandu-i cuvintele "hip/hop/hip/hop" într-un fel în care imita cadenta ritmică a soldaților ce marsaluiesc. Cowboy a dezvoltat cadenta și a înglobat-o în spectacolele lui, apoi a fost copiată de alti artisti; ca de exemplu partea de inceput a cantecului "Rapper's Delight" de către The Sugarhill Gang.



Primul care a folosit termenul ca descriere a subculturii de care aparține muzica hip hop este Afrika Bambaataa, sugerand totodata că același termen a fost și ca o descriere negativă a noului gen de muzica. In ceea ce priveste cultura in sine aceasta se distinge prin urmatoarele elemente:
  • Muzica: reprezentata de Dj( disk jockey) si productia acestora.
  • Dansul: reprezentat initial de breakdanceul de pe Coasta de Est a Americii la care s-au adaugat ulterior formele de exprimare de pe Coasta de Vest (popping, hiting, locking etc.).
  • Arta: grafitti.
  • Rap sau Mcing, in unele locuri.
De asemenea, in unele clasificari este inclus si beatboxingul ca parte componenta a culturii Hip Hop, iar prin prisma aparitiei, evolutiei si locului ocupat de aceasta "indeletnicire" includerea este una binevenita si intemeiata.
Muzica Hip Hop a aparut pentru prima oara in cartierul New Yorkez, Bronx, introdusa de Dj-ul de origine jamaicana Kool Herc(incepand cu anii '68-'69) , ale carui petreceri erau cele mai cautate din Bronx, Manhattan, Brooklyn si altele. Dj-ul a descoperit in timpul petrecerilor sale ca multimea reactiona cel mai puternic in timpul scurtelor parti instrumentale, cand muzica se "rupea" si ramanea ceea ce se numeste break beat (in special in timpul melodiilor funk, zona de puternica inspiratie pentru Hip Hop). De asemenea, "petrecaretii" asteptau cu nerabdare acele parti. Ulterior Kool Herc a reusit sa izoleze acele parti si prin sampling,cu ajutorul unui mixer (nu de bucatarie!) si a 2 viniluri identice, sa le prelungeasca atat cat avea nevoie. Pentru petrecerile sale istorice, pentru break beaturile izolate si extinse pana la nivel de melodie si pentru aportul adus culturii si miscarii reprezentate, acest Dj de origine jamaicana este cunoscut ca si Parintele Hip Hop-ului. Mc-ul(Master of Ceremony) a aparut prin faptul ca la petreceri era un Dj in spatele unui om care vorbea peste muzica, animand atmosfera sau expunand diferite probleme ale comunitatii in care traiau(alaturi de versuri cu tenta sexuala mai tarziu, folosite pentru a atrage).
Dj Kool Herc- Merry Go Round



Un alt pionier al culturii este Afrika Bambaataa, un DJ american din South Bronx, New York, care a avut un rol important în dezvoltarea timpurie a Hip Hop-ului, in anii '70. Este unul dintre cei trei initiatori de break-beat deejaying alaturi de Dj Kool Herc si Grandmaster Flash, respectat si cunoscut ca "Bunicul", " Nasul "si Amen Ra al culturii Hip Hop Universale , precum si tatal Electro Funk-ului. Prin co-optarea bandei Black Spades in Universal Zulu Nation (miscare orientata spre muzica si cultura, ce a luat nastere pe 12 noiembrie 1973, iar ca precizare ziua de nastere a Hip Hop este 12 noiembrie 1974), el este responsabil de raspandirea curentului in intreaga lume. Dar despre acesta si altii, mai pe larg, cu alta ocazie.

O sa luam o mica pauza de la expunerea inceputurilor pentru a afirma ca este destul de ciudat sa vorbesti in termeni tehnici si istorici despre ceva din care faci parte si intelegi sau percepi in alt mod decat o face cineva care afla poate pentru prima data despre asta. E ca si cum ai incerca sa dai definitia cuvantului si "institutiei" familiale, cu totii stim ce inseamna, cum si ce fel e, iar cei care practica streetdance, breakdance, canta sau fac muzica ori "picteaza pe pereti" inteleg mai bine despre ce e vorba in aceasta comparatie, pentru multi Hip Hop-ul, prin elementele lui, fiind o a doua casa.

ps.:articolul a fost creeat utilizand surse externe precum "The Freshest Kids", film despre istoria bboy, pe care il recomand calduros, fiind foarte bine realizat si plin de informatii atat inedite cat si folositoare pentru cei care doresc sa isi faca o parere despre origine si felul in care au evoluat lucrurile. De asemenea au fost folosite paginile ce apartin furious5, Zulu Nation si Mr Wiggles(membru Rock Steady Crew).

Va las acum cu un mix interesant de piese mai mult sau mai putin old school al unui Dj peste care am dat zilele trecute, Dj McCoY.



pps: multumiri lu bboy Paganel, membru in consiliul Zulu Nation Romania Chapter, pentru adaugirile si modificarile sugerate acestui articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu