luni, 25 octombrie 2010

Despre mentori

Titlu pompos?Poate. Totusi, din punctul meu de vedere este ceva ce trebuie cel putin discutat, poate chiar si "detinut". Sunt printre persoanele care au ajuns la concluzia ca este mult mai usor sa faci ceva, sa inveti, sa ajungi undeva, daca ai pe cineva care sa te indrume, sa te ghideze, cineva cu experienta si care a plecat cam de unde ai plecat si tu,vorba ceea "cine n-are batrani, sa-si cumpere".
Cum se leaga asta cu dansul, cultura, strada? Din anumite puncte de vedere, merg chiar mana in mana. Hai sa ne gandim la exemplul atator copii de pe strada, care din cauza anturajului si a familiei (depravate in acest caz),a ghidajului prost mai pe sleau ajung in cele mai ingrate pozitii, hoti, dealeri, talhari, criminali=>puscariasi&co. Societatea, din pacate, stie doar sa blameze, uite ce a facut ala, uite ce a facut celalalt, merita ce a patit, ba chiar inca pe atata de i-ar da, si mai bine ar fi. Cati dintre acestia care acuza, le pasa macar de unde a venit acel copil, ce motive a avut sa faca asta, de ce s-a ajuns unde s-a ajuns, si asta pentru ca societatea este un mecanism corupt si prost conceput inca din nascare.
Revenind la dans si la cultura de strada, cu influenta oarecum americaneasca, hip hopul fiind ceva mai putin autohton (desi, cum spunea un bboy recent, "ce frate, daca e romaneasca inseamna ca nu e hip hop?", si cam avea dreptate ce-i drept, referindu-se la o melodie care suna chiar bine, si al carui nume ori autor imi scapa momentan), cat este de important mentorul? Termenul mentor, este un cuvant mai academic, cu explicatie in DEX, spre deosebire de argoul folosit cu precadere in aceasta zona.
In loc sa fac o afirmatie as dori sa lansez mai degraba o intrebare? Pentru voi, pentru tine ca individ.....

Este important "profesorul" de la care inveti? (locking, popping, krump, c-walk, jerkin' etc.) Este important mediul in care inveti? Este importanta atmosfera de la sala? Este importanta sala? Este important interesul care ti se acorda? Este importanta valoarea omului/oamenilor din jur? Este important sa ai CE si de la CINE invata, este important CINE te invata?

Pana acum, cred ca exista deja un raspuns. Am constat, de-a lungul timpului ca mentorul, fie ca te ia de copil de suflet, fie ca il rasplatesti (financiar ori prin servicii prestate) reprezinta mai mult de jumatate din necesarul cizelarii talentului, muncii, in sensul ca branza buna in burduf de caine e pe toate drumurile. Talent exista mai peste tot, la unii mai mult, la altii mai putin, insa asta este insuficient, talentul brut trebuie manuit si format exact ca si lutul de pe roata olarului. Caci si Dumnezeu, a facut omul din pamant, din lut, asadar orice bucata de pamant/lut ar fi folosit rezultatul ar fi fost acelasi, caci mainile lui (metaforic vorbind) au modelat si au creeat picioarele umblatoare de astazi.  

La fel de important, exagerand putin comparatia, este si rolul celui pe care il admiri, sau celor pe care ii admiri, intr-o sala, fie ea de break, street sau combo. Este importand felul in care te trateaza, este important felul in care te streseaza si in care sta cu gura pe tine, sa faci, sa tragi, iti arata una, iti arata alta, pentru ca uneori, de capul tau, risti sa te plictisesti, sa lenevesti, iar atunci cand simti ca nu mai ai ce invata de la cel din fata ta, iti piere tot cheful, poate chiar si de dans. Asta cand inveti din zbor, cand inveti ce vezi, cand lipseste atentia, cand nu se ocupa de elevi,vsau este generalizata sau se axeaza doar pe atragerea de elevi, implicit bani, cand ii vezi stralucirea din ochi atunci cand primeste bani sau se creeaza posibilitatea obtinerii viitoare a acestia, si doar de bani. Ma refer la persoanele care vor doar sa castige, fara sa dea mare lucru inapoi, ca in rest, cu totii avem nevoie de bani pentru una pentru alta. Prefer din acest punct de vedere, o sala mica, restransa, unde sunt oameni carora le place ceea ce fac ei acolo, se tin de capul tau, iti impartasesc din cunostiintele lor, vaste, experimentate si verificate, se bucura atunci cand te vad ca evoluezi si traiesc alaturi de tine atat atunci cand ai succes cat si atunci cand dai rateu, fara sa se spele pe maini. Prefer, dupa cum ziceam, atunci cand vrei sa faci ceva cu adevarat profesionist, o sala restransa, in care sa iti poti gasi un mentor sau mai multi, care sa te ia sub aripa lor si sa se ocupe de tine, in care sa ai loc, decat una arhiplina, in care iti dai picioare in cap si speri sa vina la sala cutare sau cutare care stie una sau alta sa il intrebi o chestie doua, sa ii furi din timpul lui de antrenament pentru a prinde si tu cate ceva.
Atat deocamdata, voi?

p.s.: si ca tot vorbeam de conditii, cum o fi sa te antrenezi pe hol?...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu